vrijdag 18 februari 2011

Oud veerman Aart van Ooijen




Dit is het verhaal van Aart van Ooijen, oud veerman op de pont van Nederhemert Noord-Nederhemert Zuid . Hij trad in loondienst bij Rien Smits, de toenmalige pachter van het veer, op 29 Juni 1959.
Op 1 Januari 1961 heeft hij het veer zelf overgenomen van Rien Smits en pachtte hij het veer vanaf 1 Januari 1963 van de toenmalige gemeente Kerkwijk voor fl. 1,= per jaar en het daar bijbehorende woonhuis annex café en de jachthaven.
De veeropbrengsten en de kosten van de diesel voor de motor van de boot die de pont heen en weer bracht waren voor de veerman, de overige onderhoudskosten waren voor de gemeente, zoals het naar de werf gaan, wat 1 keer in de 4 jaar moest gebeuren op de werf in Gorinchem. Overig onderhoud werd gedaan door de plaatselijke smid, Jan Pieter Vos, die onder andere een omkeerbare schroef in de boot heeft geïnstalleerd, wat een hele verbetering was. Voor die tijd moest de boot steeds gekeerd worden om weer terug te gaan.
De werktijden waren toen veel langer als heden ten dage. Van 6 uur tot 12 uur, van 12.45 uur tot 19.00 uur en daarna om 19.30 uur, 21.30 uur en de laatste overtocht was om 22.00 uur.
In de winter was er niet veel verschil, alleen begon hij dan een half uur later, om 6.30 wel te verstaan. Op de eerste overtocht was er altijd de postbode, die in Heusden de post ging ophalen voor Nederhemert. De afrekening van het oversteken werd via een rekening aan het kantoor in den Bosch geregeld.
Op zondag was er kerk en werd eerst Mej. Knoop opgehaald, die organiste was in de kerk, en eerder aanwezig moest zijn en daarna werden de kerkgangers opgehaald en ’s avonds het zelfde ritueel.
Verder was er nogal wat woon- werkverkeer, zoals mensen die op de Eista werf van Baron van Wassenaer op het Eiland werkten en personeel van de Verolme scheepswerf in Heusden. Veel ging toen nog per fiets en bromfiets en niet zoals nu met de auto.
Ook werd er nogal wat jeugd van Nederhemert-Zuid overgezet naar de school in Nederhemert-Noord.
Er was ook een verschil in veertarieven, de Nederhemertse bevolking hoefde minder te betalen dan mensen van buitenaf.
Verder was er ook sprake van landbouwverkeer, boeren die op het Eiland land in bezit hadden, ook zij maakten veelvuldig gebruik van het veer.
Dat was weleens een hachelijke zaak, zo kwam Jan van de Werken (Jan van Otte) eens een keer over met 2 wagens met daarop pakken hooi, wat meer weegt dan los hooi. Pakken hooi was net in opkomst en Aart had zo zijn bedenkingen: “dat is te zwaar Jan”, sprak Aart,maar volgens Jan viel dat allemaal wel mee, ze kwamen dan toch nog veilig aan de overkant, maar het water stroomde wel over het dek.
Verder was er nog verkeer op het water, zoals de waterboot, om de munitieschepen, die toen nog verderop lagen, van water te voorzien. Wanneer er een zandzuiger bezig was kwam er af en toe een schip langs . Pleziervaart was er nog nauwelijks maar van de roeibootjes die Aart verhuurde werd zomers veelvuldig gebruik gemaakt.
Aart beeindigde zijn loopbaan op 1 Januari 1967

Alle onderstaande artikelen en foto´s zijn beschikbaar gesteld voor de website door Aart.
Dus bij deze nogmaals onze hartelijke dank!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten